Company Logo
Facebook

Login

Inlogscherm voor admin

Ontstaan van het Oranje Shantykoor

Het ontstaan van het Oranje Shanty Koor.

Een groep zangers van zangvereniging Oranje, kwam wekelijks op vrijdag van 19.00 tot 20.00 uur (voorafgaand aan de repetitie) bij elkaar om leuke liedjes te zingen (Taeke zingen).
Zij hadden het idee om een act op te voeren tijdens de feestmiddag van het 110-jarig bestaan van Zangvereniging Oranje op 31 augustus 2008. ShantyEr werd gekozen voor een repertoire van zeemansliederen. Dit verrassende optreden was een groot succes.
Er werd toen besloten om hiermee verder te gaan. En zo is het Oranje Shanty Koor tot stand gekomen.
Het koor bestaat inmiddels uit 19 zangers  een enthousiaste accordeonist en drie gitaristen. Met Michael Wijers heeft het koor een gedreven muzikale leider.
Het koor heeft een repertoire opgebouwd dat uit Engels, Duits en Nederlandstalige zeemansliedjes bestaat.
Tevens zingt het koor liedjes van Limburgse troubadours.
Voornaamste doelstelling van het koor is het met veel plezier zingen van Shanties. De melodieën zijn zeer herkenbaar voor het publiek en zijn eenvoudig mee te zingen.

Gerard Manders

Betekenis Shanty

Wat betekent Shanty?

Shanties: zijn zeemansliedjes of werkliedjes. Ze werden aan boord van de grote zeilschepen [windjammers] gezongen bij werkzaamheden, die met een grote groep zeelieden tegelijkertijd moesten plaatsvinden, zoals het anker lichten, het hijsen van zeilen of het eentonige werk aan de pompen. Shanty
Naast het zingen had de Shanty ook een sociale functie: de zeelieden konden hun hart luchten over de toestand aan boord, zoals de kwaliteit van het eten.
Vaak zijn het vierregelige versjes met een korte solo van de shantyman en het antwoord van de werkers.
Shanties stammen uit de periode 1820-1920 en hebben een zeer gevarieerde herkomst [het zuiden van de Verenigde Staten, West-Indië en dergelijke].
Het merendeel van de Shanty wordt in het Engels, Duits en Nederlands gezongen. In hun schaarse vrije tijd zaten de zeelieden aan dek, En zongen ze over het harde leven aan boord, of de emotionele bindingen met de wal. Bijvoorbeeld melancholieke liederen over afscheid nemen of drinken.
Bij deze liederen werd begeleiding van banjo of accordeon gebruikt.
Shanties zijn niet alleen liedjes die de moeite waard zijn om naar te luisteren of liever, zelf te zingen.
Nog niet zo lang geleden vormden ze een vast onderdeel in het bestaan van veel zeelui.

Kalender

loader


Books!

copyright Shantykoor Schinveld Designed by Joomla 1.7 templates and Powered by BT-hosting .